نوع مقاله : اکتشافی
نویسنده
استادیار، گروه مدیریت دولتی، دانشکدگان فارابی، دانشگاه تهران، قم، ایران.
چکیده
علیرغم اینکه شایستهسالاری برای ایجاد برابری در سازمان در نظر گرفته میشود، بررسیها نشان میدهد شایستهسالاری در محیط کار میتواند منشأ نابرابری انباشته اجتماعی باشد؛ بر این اساس، هدف پژوهش حاضر شناسایی و بررسی مکانیسمهایی است که این نابرابری را ایجاد میکنند. پژوهش حاضر به روش کیفی و با روش گروههای کانونی اجرا شد و مشارکتکنندگان در گروههای کانونی شامل 28 نفر از صاحبنظران منابع انسانی در سازمانهای بخش دولتی که با شاخصهای گزینش و ارتقا در آشنا بوده؛ همچنین، متخصصان جامعهشناسی، اعضای هیئتعلمی دانشگاهها در رشتههای مدیریت، جامعهشناسی و روانشناسی که در حوزه عدالت اجتماعی تجربه کاری و پژوهشی داشتند. این افراد به روش قضاوتی انتخاب شدند. طی برگزاری 5 جلسه گروه کانونی ده مکانیسم در چهار سطح (فردی، دوتایی، شبکه و سازمانی) با توجه به مدل پیشنهادی وندیک و همکاران (2020) شناسایی شد. در سطح فردی، مکانیسمهای مهارت، توانایی، دانش و انگیزه؛ در سطح دوتایی، مکانیزمهای منابع در دسترس و باورهای وضعیتی؛ در سطح شبکه، مکانیسمهای نوع ارتباطات بین فردی و سرمایه اجتماعی و در نهایت، در سطح سازمان، مکانیسمهای بخشبندی سازمان و شغل و تفکر شایستهسالارانه شناسایی شد که منجر به انباشتگی نابرابری اجتماعی میشود. قابلیت اعتماد و اعتبار یافتهها با روشهای دو کدگذار، بررسی همکار و بررسی مشارکتکنندگان تأیید شد. در نهایت، میتوان گفت پژوهش حاضر توصیه نمیکند که سازمانها نباید تلاش کنند شایستهسالار باشند و فرصتها و پاداشها را بر این اساس توزیع کنند، اما سازمانها باید در نظر داشته باشند که چنین توزیعهایی عاری از تعصب نیستند. شایستهسالاری میتواند بهراحتی به یک پوشش تبدیل شود برای سیستمهایی که در آن نابرابریهای اجتماعی انباشته میشود.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
The Dark Side of Meritocracy in Organization: The Accumulation of Social Inequality through Work
نویسنده [English]
- zeinab molavi
Assistant Professor, Department of Public Administration, College of Farabi, University of Tehran, Qom, Iran.
چکیده [English]
The aim of this study is to analyse how emotional labor affects on the perception of service quality and customer satisfaction. The research is applied in terms of purpose, descriptive and survey in terms of nature and method, and primary information was collected using a standard questionnaire. The statistical population includes 384 people who refer to Jihad Agriculture in East Azarbaijan province, who were selected by the available sampling method. The information of the respondents was done with the methods of descriptive statistics and hypothesis testing, as well as the fitting of the conceptual model with the SEM method and Lisrel software. Based on the results of statistical analyzes and t-statistic values; 6.58, 9.12 and 7.47, respectively, the direct effect of emotional labor on the customer satisfaction and perception of the quality of service, as well as the direct effect of the perception of the quality of service by the customer satisfaction were confirmed. Investigating the impact of emotional labor on the customer satisfaction, with a path coefficient of 0.52, showed that the variable of emotional labor directly explains 52% of the changes in the satisfaction variable. Two path coefficients between emotional labor and perception of service quality 0.69 and perception of service quality with customer satisfaction 0.74 also showed that the variable of emotional labor indirectly and through the mediating variable of perception of service quality has a 51% effect on the customer satisfaction. The direct and significant effect of emotional labor on the perception of service quality and customer satisfaction was confirmed in the main hypothesis. Investigating and determining the intensity of the indirect effect using the VAF statistic, the value of 49.6% showed that almost half of the total effect of emotional labor on customer satisfaction is indirectly explained by the mediating variable of service quality perception.
کلیدواژهها [English]
- Emotional Labor
- Perception of Service Quality
- Customer Satisfaction
- Jihad Agriculture Organization
- East Azerbaijan Province
places: When and why promoting women into top positions can harm
them individually or as a group (and how to prevent this). Research in
Organizational Behavior, 32, 163-187. https://doi.org/10.1016/j.riob.2012.10.003.